donderdag 4 augustus 2016

Interessante tijden.

Het zijn interessante tijden in Thailand.
Nu zondag mogen de Thai naar de stembus. Op 7 augustus wordt er in een referendum gestemd op een nieuw Grondwetsvoorstel, de twintigste die Thailand zal kennen sinds 1932. Deze is geschreven en ondersteunt door de militaire regering die aan de macht is sinds de coup van 2014, genaamd de National Council for Peace and Order (NCPO). Een Thaise Grondwet gaat gemiddeld zo een vier jaar en een half mee en sinds 1932 zijn er al twaalf succesvolle coups geweest, dat is er een om de kleine zeven jaar.
De aanloop naar dit referendum is echter sterk autoritair en gaat gepaard met een sterke inperking van de vrije meningsuiting. Elke vorm van campagne is verboden en er staan lange gevangenisstraffen en hoge boetes op een overtreding. Er is geen publieke inspraak op dit Grondwetsvoorstel en het proces voor de verkiezingen verloopt allesbehalve democratisch. Activisten die verdacht worden van het verspreiden van kritiek worden naar ‘gedrags-aanpassingskampen’ gebracht in het Noordelijke deel van Thailand, waar ze ‘bijgeschoold’ worden. Thailands Grondwetsvoorstel en het opkomende referendum zijn producten van een repressief proces dat verdere politieke instabiliteit kan veroorzaken, mede doordat deze meer macht verlenen aan ondemocratische instituties en de macht van verkozen overheden verzwakt. Verschillende internationale organisaties –zoals de VN en de EU- en landen hebben hun bezorgdheid geuit tegen de mensenrechtenschendingen in Thailand.
Het referendum gaat dus over meer dan het goedkeuren van het Grondwetsvoorstel, het is ook een kritische test voor de legitimiteit van de militaire regering. Als het referendum slaagt en deze voorgestelde grondwet gaat van kracht, wordt Thailand een semi-autoritaire staat geleidt door het militair regime.
Het is de uitdaging voor Thailand om te groeien naar een democratisch systeem dat de mensenrechten, vrijheid en gelijkheid van zijn burgers beschermd, onder meer door het verhogen van de burgerparticipatie en het beperken van de staatsmacht. Als een essentieel onderdeel hiervan zouden het referendum en de verkiezingen transparant en met verantwoording van de overheid moeten verlopen. Dit blijft echter utopie in Thailand.
Zondag ga ik observeren aan het stemlokaal in mijn wijk. Meer nieuws volgt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten