vrijdag 26 augustus 2016

26 augustus

In het referendum hebben de Thai het Grondwetsvoorstel van de National Council for Peace and Order (NCPO) goedgekeurd. In praktijk betekent dit dat het militaire regime aan de macht blijft en Thailand constitutioneel gezien een autoritaire ‘democratie’ wordt, met de kans voor de Senaat, aangesteld door de NCPO, om zelf de eerste minister aan te stellen.

Een week na het referendum werd Thailand opgeschud door bomaanslagen in verschillende provincies, met dodelijke slachtoffers. De regering steekt het op de ontevreden oppositie, maar al het bewijs wijst richting rebellengroepen van het grensconflict in de meest Zuidelijke provincies. Voor de toeristen zijn de dagelijkse bomaanslagen en doden een goed bewaard geheim, voor de bevolking in deze regio de harde realiteit. 

Mijn mama vraagt om minder over politiek te schrijven en meer over mijn werk en mijn dagen in Bangkok. Maar dit ís mijn werk. Ik volg de zaken op en ga naar lezingen. Ik vind af en toe tijd voor mijn thesis te schrijven. Ik blijf naar rechtszaken gaan van politieke activisten die vervolgd worden voor de Militaire Rechtbank, niet voor militaire misdrijven, maar voor het beledigen van de Koning in een privé Facebook gesprek of het laten van een scheet in de richting van de coupplegers.

Vorig weekend was ik uitgenodigd op een Thais familiefeest. Mijn vriendin Huang is afgestudeerd voor haar bachelor en vertrekt volgende maand naar Japan waar ze haar master zal starten. Haar zus is sinds een maand terug in China, waar ook zij succesvol haar master aflegde. En dit werd uitgebreid gevierd, met een fotoshoot, heel veel eten en Thaise karaoke. Warm werd ik in de familie opgenomen door de drie zussen, haar twee broers, de veertig neefjes en nichtjes en de 93-jarige oma.

De weken vliegen voorbij, al twee maanden van mijn stage zit erop. Het is tijd om afscheid te nemen van mijn collega, Charlotte. Zij vertrekt terug naar België waar andere verplichtingen haar opwachten. Het ga u goed.

Ah ja, nog vijf korte weekjes en dan komt hét lief naar Bangkok. Samen reizen we naar het Noorden van Thailand en varen de Mekong af, via Laos en met eindbestemming Angkor Wat in Cambodia.


1 opmerking: